معرفی استان گلستان

طبیعت استان گلستان

معرفی اجمالی استان گلستان

استان گلستان به محوریت شهر گرگان از استان‌های سرسبز ایران است که همچون فرشی سبز رنگ در شمال ایران پهن شده و به نحوه‌ی خود در زیباسازی کشور نقش بزرگی را برعهده داشته است.

این استان در گذشته ابتدا ایالت گرگان و سپس استرآباد نام داشت، بعدها در نوشته‌های دوران اولیه اسلامی جرجان خوانده می‌شده و از اسفند ۱۳۱۶ گرگان نام گرفته است. این استان تا سال ۱۳۷۶ بخشی از استان مازندران بود، اما در آن سال به‌صورت استانی مستقل به نام استان گلستان درآمد.

با اینکه استان گلستان خود یک استان نوین میباشد با اینحال شهر های آن از جمله شهر های گرگان و… و یا حتی شهر قدیمی جرجان، همگی قدمت طولانی و گاهاً چند هزار ساله را دارا میباشند. از این رو استان گلستان جدا از اینکه استان خوش آب و هوایی میباشد، دارای تاریخ و اثار تاریخی بسیاری نیز است و زین نظر غنی میباشد.

طبیعت استان گلستان

موقعیت جغرافیایی و خاص استان گلستان

استان گلستان با 20367 کیلومتر مربع وسعت ،‌از سمت شمال به جمهوری ترکمنستان ،‌از سمت جنوب به استان سمنان ،‌ از سمت غرب به استان مازندران واز سمت شرق به استان خراسان شمالی محدود شده است . بیشتر مناطق استان گلستان آب وهوای معتدل مدیترانه ای دارد ولی جلگه گرگان به لحاظ نزدیکی و مجاورت با صحرای ترکمنستان از‌آب و هوای نیمه بیابانی وگرم برخوردار میباشد.

طبیعت استان گلستان

برج قابوس

بلندترین بنای آجری تاریخی جهان با بیش از یک هزار وپنجاه سال قدمت که به ثبت جهانی رسیده است ، در شهر گنبد کاووس قرار دارد. قابوس بن وشمگیر، چهارمین امیر زیاری، در سال ۳۹۷ هجری قمری (برابر با سال ۳۷۵ هجری خورشیدی) دستور داد این بنا را بسازند تا پس از مرگش در آنجا دفن گردد. برج قابوس یادگار شهر باستانی جرجان میباشد که در دوران زیاریان از مراکز علمی و هنری منطقه بود ولی پس از حمله مغول نابود شد. برج گنبد قابوس را در چند کیلومتری خارج از شهر جرجان احداث کردند. بعدها، در زمان رضا شاه پهلوی، شهر جدیدی دور این مکان تاریخی شکل گرفت که به نام برج، گنبد کاووس نامیده شد.

مسابقات اسب دوانی

ترکمن‌صحرا، سرزمین اسب‌های اصیل و مسابقات نفس‌گیر سوارکاری، از دیرباز به عنوان مهد اسب‌دوانی ایران شناخته شده است. مسابقات اسب‌دوانی در این منطقه، علاوه بر جنبه‌ی ورزشی، از اهمیت فرهنگی و اقتصادی بالایی برخوردار است. با حضور در این مسابقات، می‌توانید به تماشای رقابت‌های نفس‌گیر چابکسواران ترکمن بنشینید و با فرهنگ غنی این منطقه بیشتر آشنا شوید. این رویدادها نه تنها به اقتصاد منطقه کمک می‌کنند، بلکه فرصتی برای معرفی جذابیت‌های گردشگری ترکمن‌صحرا نیز هستند.

طبیعت استان گلستان

دیوار دفاعی گرگان ( دیوار اسکندر یا دیوار سرخ )

به طول 200 کیلومتر از ساحل کمش تپه در جنوب رود اترک و شمال بندر ترکمن آغاز می‌شود؛ اما انتهای آن به روشنی مشخص نیست. مصب رود گرگان، روستای خوجه لر، کوه‌های گلیداغ یا قله کوه علی‌آباد کتول.بهرحال این دیوار پس از دیوار چین طولانی ترین دیوار دفاعی جهان بشمار میرود که در دوره ساسانیان احداث گشته است . (429تا 615 میلادی )

گرچه در حال حاضر بخش عمده ای از آن در طول گذر زمان بر اثر بی توجهی و نادیده گرفتن از بین رفته است اما هنوز هم میتوان از دیدن آن لذت برد. 

طبیعت استان گلستان

آبشار کبودوال علی آباد

کبودوال که تنها آبشار تمام خزه ای دنیا به شمار می رود، از چشمه‌های جنوبی ارتفاعات تشکیل شده و دارای آبی زلال، شفاف و قابل آشامیدن‌ست. این آبشار یکی از مهم‌ترین تفرجگاه‌های استان محسوب می‌شود و از تنوع گونه‌های گیاهی و چشمه‌های فراوان برخوردار میباشد.

نام کبودوال در گویش محلی علی آباد کتول، یعنی کتولی، از دو کلمه کبود به معنای آبی و وال به معنای جوی آب تشکیل شده است. فاصله‌ی این آبشار تا مرکز شهر علی آباد بسیار کم میباشد(تقریبا پنج کیلومتر). 

فرهنگ کتول، فرهنگ مختص به استان گلستان

سخن پایانی

ایران کشوری بسیار زیبا و خوش آب و هوا میباشد که میتوانید با سفر به آن ، آرامش را به خود هدیه دهید و با آثار و اماکن تاریخی زیادی رو به رو شوید و در یک کلام ، سفر  بینقصی را داشته باشید. مخصوصا اگر به استان گلستان که یکی از کامل ترین استان هاست سفر کنید، چون همزمان میتوانید هم از طبیعت و آب و هوای خوب استان و هم از آثار و اماکن تاریخی آن لذت تمام را ببرید. در استان گلستان همچنین افراد زیادی از قوم های مختلف را خواهید دید که آشنایی و داشتن شناخت با پوشش و رسم و رسومات هر یک از آنان به نوبه خود لذت بخش میباشد. قوم هایی از جمله قوم کتول که آماده‌ی پذیرایی و آشنا کردن شما توریستان با رسم و رسومات قوم خود میباشند.